Sverige står inför ett historiskt kompetenslyft. I en tid där artificiell intelligens snabbt omformar arbetsmarknaden, industrin och samhället i stort, är AI-lyftet ett av de mest ambitiösa utbildningsprojekten i svensk historia. Målet? Att utbilda 250 000 svenskar i AI – på bara tre år. Bakom initiativet står teknikjätten Microsoft, som tillsammans med Linköpings universitet (LiU) ska bana väg för en ny era av digital kompetens.

Ett partnerskap med tyngd
Linköpings universitet är inte en nykomling i AI-sammanhang. Med decennier av forskning, över 100 AI-relaterade kurser och ett starkt tvärvetenskapligt fokus, är LiU en självklar partner i AI-lyftet. Tillsammans med Microsoft ska universitetet fungera som ett nationellt lärandecentrum – en knutpunkt där utbildning, innovation och samhällsnytta möts.
”Vi är ett naturligt val för Microsoft att samarbeta med. Vi har både djup kompetens och lång erfarenhet inom AI”, säger Joakim Nejdeby, digitaliseringsdirektör vid LiU”.
“Vi måste agera nu” – AI som samhällsfråga
Fredrik Heintz, professor i datavetenskap vid LiU och en av Sveriges mest inflytelserika AI-forskare, har länge varit en stark röst för att Sverige måste ta AI på allvar – inte bara som teknik, utan som samhällsfråga.
”Det viktiga är att komma igång nu. Vi måste agera. Det behövs tydligt politiskt ledarskap för att skapa förutsättningar för innovation, utbildning och samhällsutveckling. AI är en förutsättning, en möjlighet – och nu måste vi ta tillvara på den.”
Han pekar på ett tydligt kunskapsglapp i samhället:
”Många pratar om AI, men få vet vad det handlar om. Det finns ett uppenbart kunskapsglapp. AI påverkar redan stora delar av samhället och kommer troligen att påverka ännu mer i framtiden.”
Så ska LiU och Microsoft lyfta Sverige
Inom ramen för AI-lyftet arbetar Linköpings universitet och Microsoft nära tillsammans för att utveckla och tillgängliggöra utbildningar inom AI. Gemensamt identifieras vilka kunskaper som efterfrågas i olika sektorer – från näringsliv till offentlig sektor – och utforma utbildningsinsatser som möter dessa behov.
Utbildningarna kommer att erbjudas både digitalt och fysiskt, och anpassas för olika målgrupper – från nybörjare till yrkesverksamma som behöver vidareutbildning eller omskolning. Parterna kommer även att utforska möjligheten att skapa en gemensam digital lärplattform för att nå ut brett i hela landet.
Utöver själva utbildningsinsatserna kommer LiU och Microsoft att samarbeta kring kommunikation och spridning av initiativet och dela erfarenheter och god praxis med andra aktörer, och bidra till att forma en framtida styrmodell för AI-lyftet som kan inkludera fler organisationer.
Linköpings universitet, en del av AI-lyftets insiktsråd
För att säkerställa att AI-lyftet förankras i verkliga behov och når ut brett i samhället har Microsoft etablerat ett särskilt insiktsråd – ett rådgivande organ bestående av ledande experter från akademi, näringsliv, offentlig sektor och fackliga organisationer. En av medlemmarna i rådet är Fredrik Heintz, professor i datavetenskap vid Linköpings universitet.
Heintz, som länge varit en stark röst för vikten av AI-kompetens i Sverige, bidrar med både forskningsbaserad expertis och ett samhällsperspektiv. Hans närvaro i rådet understryker LiU:s centrala roll i att forma innehållet och riktningen för AI-lyftet.
AI-rådet leds av Binette Seck, medgrundare av Changers Tech, och har som uppdrag att ge rekommendationer kring utbildningarnas innehåll, målgrupper och genomförande. Syftet är att säkerställa att AI-lyftet inte bara når ut till 250 000 svenskar – utan att det också gör verklig skillnad för individ, arbetsmarknad och samhälle.
”AI är en fråga som berör oss alla i samhället oavsett startsträcka eller tidigare relation till teknik. Genom Insiktsrådet ökar vi perspektivtätheten kring AI som kompetensområde och därmed Sveriges konkurrenskraft”, säger Binette Seck, ordförande för rådet.
Linköpings universitets deltagande i rådet är en naturlig förlängning av universitetets roll som akademisk partner i AI-lyftet – och ett tydligt tecken på att forskning, utbildning och samhällsutveckling går hand i hand.
Ett nytt kapitel för Sverige
AI-lyftet är mer än ett utbildningsprojekt – det är en samhällssatsning. Genom att tillgängliggöra AI-kompetens för hela befolkningen, lägger Sverige grunden för ett mer inkluderande, innovativt och konkurrenskraftigt samhälle.
Och i centrum för denna resa står Linköpings universitet – med kunskap, engagemang och framtidstro.